T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / BEŞİKTAŞ - Atatürk Anadolu Lisesi

Tarihçemiz

Saraydan saraya, Atatürk `ün izinde demokrasinin aydınlık yolunda, Cumhuriyetimiz de derin bir iz bırakan çağdaş bir eğitim kurumu Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi.

 

1936 yılında Pera da Beyoğlu Ortaokulu olarak eğitime başlayıp sırayla 1938 de İnönü Kız Lisesi olarak Fındıklı ` daki ;Çifte Saraylar dan önce Münire Sultan Sarayı sonra Sultan Abdülaziz 'in kızı Saliha Sultan, daha sonra II. Mahmut `un kızı Adile Sultan ` a ait bir binada eğitim sürecine devam etmiştir. Çırağan Sarayı `nın yanması üzerine (1913-1920) arasında Meclis-i Ayan `ın çalışmalarını sürdürdüğü bu saray Cumhuriyet döneminde bir süre III. Kolordu Komutanlığı olarak kullanılmış, 1943-1952 yılları arasında Edebiyat Fakültesi olarak hizmet vermiştir. 1953 yılında okul müdürü Adnan Eseniş 'in yönetiminde Atatürk Kız Lisesi adını almıştır.

 

 

 

Deneme Lisesi Programı uygulamalarıyla Milli Eğitimimizin gurur taşlarından biri olan okulumuz aydınlık yüzlü, Cumhuriyet `e ve demokrasiye gönülden bağlı rasyonel düşünceye laikliğe ve pozitif bilimlere olduğu kadar güzel sanatlara da en büyük önemi veren, her alanda üstün binlerce mezun vermiştir.

 

 

 

1954 yılında Türkiye `de iki okulda (Atatürk Kız Lisesi - Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi ) başlayan deneme programları ile öğrencileri ilgi ve beceri alanlarında daha başarılı olmaları ve dünya kriterlerine kolayca adaptasyon sağlayabilmeleri amacıyla hazırlanmış; zorunlu derslere ek olarak Teknik esin, İngiliz Edebiyatı, Dünya Edebiyatı, Astronomi, Jeoloji, Ev Ekonomisi, Çocuk Bakımı, Ruh Sağlığı, Çocuk Psikolojisi, Büro Bilgisi, Yüksek Matematik ve bu gibi, Başka okullarda okutulmayan derslerin seçilebildiği çok geniş bir yelpaze oluşturan seçmeli ders uygulamaları ile öğrencilerin ruh sağlıklı olarak gelişip, hayata hazırlanabilmeleri için Türkiye `de ilk olarak okulumuzda uygulanmaya başlayan Rehberlik bürosu kurulmuştur.

 

 

 

1963-1964 öğretim yılında Fen ve Matematik derslerinde Modern Eğitime geçilmiş; örneğin Modern Fizik dersinin öğretmen denetiminde, konuların ve deneylerin çok detaylı olarak filmlerle işlendiği ve her konu sonrası ortak test uygulaması ile yapılması, bu alanlardaki başarı daha da yükselmiştir.

 

Güzel Sanatlar Akademisi `nin kendi binalarının ihtiyaçlarını karşılamadığı gerekçesiyle ısrarları sonucunda binamızın bahçesinde inşa edilen şimdiki binada aynı kalitede eğitim vermeye devam etmektedir.

 

1974-1975 yılında Orta Öğretim Yönetmelik Taslağı, Lise kısmında ise Ders Geçme ve Kredili Sistem uygulamaya başlamış, erkek öğrencilerde okulumuzda eğitim alma olanağına kavuşmuştur. 1983-1984 yılında Orta kısmında 5 `li not sistemine geçilerek lise de 10 `lu sistem ve Modern Fen Eğitimi `ne devam etmiştir. Aynı dönem de uygulanmaya başlayan öğrencileri çeşitli alanlara yönlendiren ;Çok Amaçlı Lise programına bir süre devam edildikten sonra 1984-1985 eğitim yılında M.E.B. 08.11.1983 tarihli emriyle Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi olarak eğitim hayatına devam etmektedir.

 

Atatürk Kız Lisesi `nin ilk yıllarından beri okulumuz İngilizce dersi öğretimini hep en üst düzeyde sürdürmüş, gerek fazladan seçmeli İngilizce dersleri, gerekse uyguladığı programlar ile İngiliz dilini ve edebiyatını öğrencilerin mezun olduktan sonra Türkiye `nin her hangi bir lisesinde rahatlıkla öğretmenlik yapabilecekleri proficiency seviyesinde tutmuştur. Drama Club, NationalScottishYouthTheatre 'ın davetlisi olarak 1989 da Edinburg `ta İskoç Gençlik Tiyatro Festivalinde ve 1999 yılında da Glasgow `un yılında da ;Dünya Kültür Başkenti kutlamaları çerçevesinde İskoç TV ve radyolarının gösterim röportajlarıyla İngilizce seviyelerinin yüksek kalitesini göstermiş ve Edinburg ve Glasgow Vali ve Belediye Başkanları `nın övgülerini almak onurunu yurdumuza taşımışlardır.

 

                2002 eğitim öğretim yılında okulumuzun A bloğunda deprem güçlendirmesine başlanmış olup yenileme çalışmaları 2004 `te tamamlanmıştır. Okulumuz cep tiyatrosu, arşivler, sınıflar, müzik odaları, resim atölyeleri, idare ve öğretmen odaları tamamen güçlendirilerek modern hale getirilmiştir. İki ayrı bilgi ve Teknoloji sınıfları (biri bir velimiz katkıları ile) ileri teknoloji donanımlarıyla öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur. Öğrencilerimizin her zaman üstün başarılı oldukları fen dersleri için büyük gereksinimimiz olan Fizik ve Biyoloji Laboratuarları; bilimselliği laboratuar ortamında uygulamalı olarak görebilmeleri için okulun kendi olanakları kullanılarak 2005 yılında yüksek teknolojik donanımlı bir şekilde yeniden oluşturulmuştur. 2006 yılında da kimya laboratuarımız yeniden oluşturularak öğrencilerin çağdaş anlayışa sahip bilimsel eğitim ve öğretim olanaklarına kavuşması sağlanmıştır. Yine 2006 eğitim öğretim yılında okulumuz spor salonu, çatı toplantı salonu, çatı tiyatro çalışma alanı yenilenmiştir. 2007 eğitim öğretim yılında da okul kütüphanemiz mezunlarımızın katkılarıyla modern bir görünüme kavuşmuş, bilgisayar sistemine geçilerek, kütüphane memurunun da aktif çalışmaya başlaması üzerine öğrencilerin kullanımına açılmıştır. 2010 yılı temmuz ayında İstanbul Valiliği tarafından okulumuzun A-B-C blokları tamamen güçlendirmeye alınmış 2011 yılı şubat ayında tamamlanarak daha güvenli eğitim ortamı sağlanmıştır.

 

                 Çeşitli sosyal sorumluluk projeleri ve TÜBİTAK projelerinin yanı sıra okulumuzda 2005 'ten beri Avrupa Birliği Comenious proje çalışmaları yürütülmektedir.  2005-2007 yılları arasında ENTREPRENEURSHIP AND PATENT RIGHT-GİRİŞİMCİLİK RUHU VE PATENT HAKKI (Almanya, Danimarka, Finlandiya, Avusturya, Lituanya, Türkiye),   2008-2010 yılları arasında da INCREASE DEMOCRACY, DECREASE VIOLENCE-ŞİDDETİ AZALTMA (İngiltere, Finlandiya, Türkiye), Demokrasiyi Geliştirme, projelerini gerçekleştirdi. 2011-2013 eğitim öğretim yılı içerisinde devam edecek olan İspanya, İngiltere, Çek cumhuriyeti, Macaristan, Yunanistan, Belçika ve Polonya `nın ortak oldukları ;A DREAM SCHOOL OF EUROPE -HAYALİMDEKİ AVRUPA OKULU   proje çalışmalarına başlanmıştır. Böylece Beşiktaş Atatürk Anadolu Lisesi comenious projeleri ile adını Avrupa ülkelerinde de duyurmuştur.

 

 

 

1936 `dan buyana eğitimdeki başarısını spora da yansıtan Okulumuz Mezunlar Derneği Sanat ve Spor Kulübünün girişimiyle spor salonumuz yenilenerek BASKETBAAL spor okulumuz 01.10.2011 tarihinde açılmıştır. Yalnız okulumuz öğrencilerinin değil, İstanbul `daki tüm öğrencilerin hizmetine sunularak çalışmalara başlanmıştır.

 

 

 

Sadece akademik başarılarımız ile değil sanat çalışmalarımız ile tüm öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve mezunların desteğiyle var olan okulumuzda; girdiği her yarışmada tüm ödülleri toplayan BAALOY tiyatro grubumuz, satranç kulübümüz, okul orkestrası ve korolarımız, resim bölümümüzün başarılı çalışmaları sonucu sanatsal değeri yüksek etkinliklerimiz her eğitim öğretim yılında başarı ile devam edecektir.

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.06.2013 - Güncelleme: 09.03.2020 09:54 - Görüntülenme: 15605
  Beğen | 26  kişi beğendi